För bara 50 år sedan var det inte alls speciellt vanligt att ha akvariefiskar. Steg för steg blev sedan akvariefisken mer och mer populär. Men vad beror egentligen popularitetsökningen på?

Fiskarna blev vackrare och vackrare att se på

I takt med att det blev vanligare att resa upptäckte allt fler att det finns riktig vackra fiskar. Till en början var fisk något man åt, inget man hade hemma för att titta på. Men utomlands var det betydligt vanligare att ha fiskar för dekoration in hemmet. På många restauranger kunde besökarna också själv välja vilken eller vilka fiskar skulle serveras på deras bord. Det här tog besökare sedan med till Sverige.

Akvariefiskar och filmer

Det har också dykt upp flera filmer där akvariefiskar är med på olika sätt. Det kan till exempel handla om att akvarier finns i bakgrunden, om att hela filmen utspelar sig i ett akvarium eller om att en akvariefisk rymmer från akvariet. Den tecknade barnfilmen Hitta Nemo är ett exempel på det. Genom det här har allt fler barn också fått upp ögonen för att ha just akvariefiskar.

Akvarier och barn

Även när det gäller barn kan akvariet och fiskarna vara bra som första husdjur. Barnet får lära sig att ta ansvar och vad det innebär att ha djur. Föräldern kan till exempel säga till barnet att det inte kan leka med kompisarna förrän akvariet blivit städat. Trots att akvariefiskar blivit populära husdjur för barn får man inte glömma bort att de trots allt är djur. Det finns regler och lagar som säger hur akvariefiskar ska skötas, vilka utrymmen de ska ha, hur de ska avlivas med mera. Man får till exempel inte bara spola ner en levande akvariefisk i avloppet vilket många tror efter att ha sett filmer som handlar om förrymda akvariefiskar som dyker upp i haven.