Under de senaste åren har det blivit allt mer populärt att skaffa akvariefiskar av olika slag. Det finns flera anledningar till att akvarier blivit så pass populära och en del av dem tar vi upp här.

Lätt att sköta

När man jämför akvariefiskar med hundar, katter eller hästar kan man inte bortse från att akvarier är betydligt mycket enklare att sköta om än av de andra djuren är. Ett akvarie behöver inte rastas varje dag, det finns ingen kattlåda som ska tas om hand och fiskarna behöver inte samma sociala sällskap som andra djur kräver. Om man ska åka bort kan man ställa in akvariets belysning på en timer och köpa olika former av puckar som automatiskt utfodrar fiskarna en eller flera gånger om dagen. För bottenlevande fiskar finns det också större matbitar som läggs i akvariet och de räcker sedan i en eller flera veckor.

När det gäller akvariets skötsel i övrigt behöver vattnet då och då bytas ut. Ofta räcker det med att byta vatten ungefär en gång i månaden men det kan behöva bli gjort oftare om man har många fiskar.

Relativt billiga djur att ha

Det är också relativt billigt att ha akvariefiskar. Det är inte speciellt dyrt att köpa fiskfoder, vattenberedning och annat. Sakerna är ofta dryga och man kan använda dem under flera veckors tid. Även verktyg för rengöring av akvariet med mera håller länge. Jämfört med hundfoder eller utrustning till hästar kostar akvariesakerna inte direkt mycket.

Smutsar inte ner i hemmet

Om man har ett akvarium behöver man inte heller tänka på att det kommer att smutsa ner i hemmet. När man ska byta vatten i det eller om man ska rengöra sanden kan det förstås smutsas ner en del men då kan man enkelt städa undan senare. När man har katter eller hundar kommer päls städigt att flyga runt i luften och ge ett ostädat intryck.