Om man vill ha exotiska akvariefiskar måste man veta hur man ska ta hand om dem. Men vad krävs egentligen för att fiskarna ska må bra?

Ett bra akvarium

När man ska skaffa exotiska akvariefiskar måste man ha ett akvarium som är tillräckligt stort och bra inrett. Fiskar kan trivas olika bra i olika omgivningar och det kan vara bra att hålla koll på om fisken vill ha mycket växter, ställen att gömma sig på och så vidare. Det kan också vara bra att veta om fisken vill bo i sötvatten, i saltvatten eller om den vill ha vattnet syresatt på något sätt.

Rätt temperatur på vattnet

Man måste också se till att man har rätt temperatur på vattnet där fiskarna bor. Vissa fiskarter vill ha varmare vatten än andra. Det måste man också tänka på när man ska para ihop olika fiskarter. Många gånger kan fiskarna trivas i ett stort akvarium även om de vill ha olika temperatur på vattnet, eftersom att vattnet närmast doppvärmaren är varmare än det som finns i motsatt ände av akvariet.

Vad ska fisken äta?

När man har exotiska fiskar kan det också vara klokt att se till vad de gillar att äta. Det finns flera olika typer av fiskfoder att välja mellan på marknaden. Vissa foder består av flingor, andra av pellets. Men det finns också möjlighet att till exempel köpa mygglarver och annat som är mycket naturlig föda för fiskarna. Det är dock mycket individuellt vad fiskar gillar och det kan vara bra att prova lite olika typer av foder för att se vad just de fiskar man har tycker om. Man kan också behöva olika fodersorter då malar och bottenlevande fiskar inte går upp till ytan för att äta. Om man bara utfodrar med flingor kan de här fiskarna bli helt utan mat.