När det gäller exotiska akvariefiskar finns de i många olika varianter. Det finns olika arter, färger och typer. I den här texten riktar vi in oss på de olika fiskkategorierna.

Bottenlevande fiskar

En bottenlevande fisk är en sådan man stöter på i botten av akvariet. Det är ofta malar och liknande som håller till där och de äter ofta alger och annat som samlas i akvariets grus och på glaset. De här fiskarna är ofta fredliga av sig och håller sig gärna för sig själva.

Köttätande fiskar

Köttätande fiskar är fiskar som äter kött, precis som det låter. De här fiskarna är relativt ovanliga att ha i akvarier eftersom att de ofta är svåra att ta hand om och dessutom är de aggressiva mot andra fiskar. Om man bara vill ha en eller två lite större fiskar kan de dock vara bra val. Man bör dock tänka på att akvariet måste vara stort och att det behöver städas ganska ofta.

Växtätande fiskar

De allra flesta fiskar som finns i akvarier är växtätare. Det betyder att de äter vegetabiliskt foder, alger och även de växter som finns i akvariet. Om man har många växtätande fiskar kan det vara klokt att man ser till att man har gott om växter i vattnet, och det är alltid klokt att man ser till att ha ett par växter i reserv. Det kan också vara bra att ha ett tomt akvarium där man placerar om växterna och byter ut dem vid behov så att plantorna får chans att återhämta sig.

Kampfiskar

En kampfisk är en mycket populär fisk och de är relativt lätta att ta hand om. Man bör dock vara medveten om att vissa kampfiskar kan vara ganska aggressiva och att det inte är helt lätt att få dem att gå ihop med andra fiskar man redan har.