Om man ska inreda ett akvarium finns det en hel del saker som är viktiga att ha. Det är inte bara att fylla akvariet med vatten och hälla i fiskarna. Men vad behöver man mer egentligen?

Akvariegrus

För att fiskar och växter ska trivas i akvariet måste det finnas akvariegrus i botten. Lagret ska vara minst fem centimeter tjockt och allt grus ska skrubbas och sköljas innan det används. Det finns en hel del olika varianter av grus att välja mellan och olika fiskar kan gilla olika kornstorlekar. Om man väljer en finare sand kan det dock vara svårt att hålla botten ren och det kan bli omöjligt att använda en bottendammsugare för att få bort alger och annat.

Ljus i akvariet

I de allra flesta akvarier finns det belysning i akvariets lock. Det är viktigt att man ser till att fiskarna och växterna får tillräckligt med ljus. Många tror att fiskarna ska ha ljus dygnet runt, men så är inte riktigt fallet. I de allra flesta fall kan det vara bra att ha ljuset tänt på dagen och sedan låta det vara släkt på natten. Under sommaren behöver man inte ha belysningen tänd alls lika länge som under vintern.

Vattenberedning, gödning med mera

Det är viktigt att också ha vattenberedningsmedel och liknande hemma. Genom att tillsätta beredningen får vattnet i akvariet bra värden och det blir också bättre anpassat när det gäller pH-värde. När man köper nya fiskar gör det också övergången mellan butikens vatten och det nya hemmets lättare för fisken.

Ibland kan man också behöva tillsätta gödning i vattnet för att växterna ska trivas riktigt bra. Gödningen gör också att växterna får bättre färg och de mår bättre överlag.

Rengöringsverktyg

Man måste också se till att man kan göra rent akvariet ordentligt. Det finns till exempel skrapor för rutorna, dammsugare för botten med mera.